Blog

Top 20 Business One Interview Questions

Q1. When is Business One released for commercial use?

Ans: Business one was developed by a company called Top Manage Financial system in 2002 and SAP succeeded buying from them.

Q2. Which type of companies use SAP Business One?

Ans: Business One is an ERP software developed to manage MSME(Micro Small Medium Enterprises) type of companies.

Q3. What is Endusers and how to manage them in SAP Business One?

Ans: Endusers are type of usres who has division of work in a certine functional module, we can manage them under human resource module and assign their rol under autorisations in administration module.

Q4. Type of business partners and how to create them?

Ans: Ther are three type of business partners in SAP B1,

  1. Vendors
  2. Customes
  3. Leads

Can craete all of them in Business partner master data under business partner module.

Q5. What is Blanket agreement?

Blanket agreements are long term contract betwwen either for the purpose of purchasing or sales.

Q6. Use of Payment means?

Ans: Payment means is used to function outgoing and incoming payments, there are four types of payment methods in paymnet means, ie Bank transfer, Cheque, Cash and Credit card.

Q7. What is master data and different types of master data in B1?

Ans: Master data are the data records keeps inthe syatem for a long period of time. Master data in Buisiness one are,

  1. Employee master data
  2. Business partner master data
  3. Item master data
  4. Resource master data

Q8. What is House bank and its function?

Ans: Company’s operating bank account is maintained as House bank in SAP B1. We use them to process the companies payment transactions.

 

Q9. How to do Multiple payments in one go?

Ans: Automatic Payment Program(APP) is the function used to do multiple payments at once. We can define conditions for APP in payment  methods under banking configurations.

Q10. What is Dunning?

Ans: By using Dunning function we can send remainding letters to customers who have due or overdue invoice to pay.

Q11. What is Material Requirement Planning(MRP), and its use?

Ans: MRP in SAP B1 is used to forcate future material demand and helps to schedule manufacturing and procurement process accordingly.

Q12. Why do we maintain Reccurring Postings in Financial Module?

Ans: Reccurring postings are used to post frequent journal entry transactions easily, We can maintain templates for such frequent transactions and execute them when ever needed.

Q13. How to view Balance sheet of company in SAP B1?

Ans: Financial > Financial Reports > Financial > Balance sheet

Q14. Which function can be used to transfer Stock/Inventory from one warehouse to another.

Ans: Inventory transfer fucnction under inventory module.

Q15. What is Approval Procedure used for?

Ans: Approval Procedure can be used when an enduser requires authorisation from his consultant for an activity that he don’t have acces for.

Q16. Use of form settings?

Ans: We can edit fields to input/display in any documents available in SAP Business One.

Q17. How do we check stock in SAP Business One?

Ans: There are two ways to check incentory in SAP B1

  1. Use find mode in item master data
  2. Goto Inventory > Inventory reports > Inventory status

Q18. Why do we use pick and pack?

Ans: Pick and pack is a function used to automate the process of sales orders, Inventory transfer requestes, Production orders.

Q19. What is Landed cost

Ans: It is a fuction used to add additional charges(ie, carriage, customs, transportation and etc...) of procurement and allocate it to the materials procured.

Q20. State the path for internal reconciliation in SAP Business One?

Ans: Business Partners >  Internal Reconciliations > Reconciliations.

Learn SAP Business One from Best SAP Training Institute

What is SAP FICO

SAP is the largest ERP provider in the world. They provide software to large-scale companies as well as small-scale companies. The major software programs are SAP ECC, SAP S / 4 HANA, Business One, and BusinessByDesign. FICO is a module in SAP ERP. FICO means to finance and controlling. FICO is a module that comes in the accounting area. FICO is used to managing the financial side of the company and controlling cost accounting. Learn SAP


Following are the important sub-modules in SAP FICO,

  • General Ledger Accounting

  • Accounts Payable

  • Accounts Receivable

  • Bank Accounting

  • Asset Accounting

  • Cost Center Accounting

  • Cost Element Accounting

  • Profit Center Accounting

 

Scope of SAP FICO

After learning FICO, we can look for jobs in companies that use SAP. Anyone with a degree can study SAP. This is a job that is in good demand nowadays. The average salary of a FICO consultant is above 5 lakh. Best SAP Training Institutes in kerala. 

Wycorp provide consultant level training in various SAP Modules.